SOARECELE DE CASA
Aspect:
- Lungimea cumulată a capului şi a corpului este de 7-11 cm, iar lungimea cozii este de 7-10 cm.
- Partea superioară a corpului are o culoare gri până la gri — maroniu, abdomenul este colorat maro deschis sau albicios.
- Coada este acoperită de solzi în formă de inele şi este numai răzleţ prevăzută cu păr.
- La naştere lipsiţi de blană, orbi şi au o culoare rozalie.
Biologie:
- După o perioadă de gestaţie de 19 -22 de zile femela şoarece de casă naşte între 4 şi 8 pui.
- În condiţii favorabile de mediu, ce se crează în general în apropierea oamenilor, şoarecii de casă se înmulţesc pe tot parcursul anului, ceea ce înseamnă că o femelă fată de 4-6 ori pe an.
- Şoarecii de casă sunt activi la lăsatul serii şi noaptea şi manifestă un comportament teritorial pronunţat.
- Şoarecii sunt omnivori, dar preferă alimentele granulate şi fărâmiţate.
Răspândire:
- Şoarecele de casă poate fi întâlnit atât în clădiri de toate tipurile, cât şi în libertate, în natură.
- Populaţiile de pe câmpuri se retrag pe timp de iarnă în clădiri şi hambare, în poduri şi puţuri de aerisire şi încălzire.
Dăunător:
- Tipic dăunător de provizii şi pentru igienă.
- Ei pot provoca daune masive economice în întreprinderi din industria alimentară, supermarket-uri, depozite de cereale, precum şi în hoteluri, restaurante şi locuinţe, deoarece consumă alimente de toate tipurile (fiind omnivore), pe care le şi contaminează.
- Şoarecele de casă este de asemenea purtător de numeroşi agenţi patogeni şi paraziţi, astfel el putând transmite leptospiroză, Salmonella, viruşi şi paraziţi, precum acarienii şi puricii.
Prevenire:
- Alimentele trebuie păstrate în recipiente bine închise.
- Găurile şi alte locuri, ce pot servi drept ascunzători sau cuiburi, trebuie eliminate, astupându-le.
- Resturile de mâncare trebuie depozitate pe cât posibil în locuri ferite, de unde să nu răzbată mirosul.
Combatere:
- Pisicile ca animale de casă ajută la diminuarea populaţiei de şoareci.
- Pe cale mecanică, combaterea şoarecilor poate fi realizată cu ajutorul capcanelor pe bază de arcuri (capcane de şoareci), care trebuie amplasate în poziţii strategice, cum ar fi în dreptul intrărilor în ascunzători sau de-a lungul rutelor de deplasare; drept momeală se pune în capcană o bucată mică dintr-un aliment (de exemplu brânză).
...................................