VIESPEA LEMNULUI
Aspect:
- Corpul viespei de lemn este în mod tipic compus din trei părţi şi constă în cap, zona toracică şi zona abdominală (partea posterioară a corpului).
- În zona toracică este inserată o pereche de aripi; la trecerea dintre torace şi abdomen corpul nu se îngustează, cum este obişnuit să se întâmple la speciile de viespe, ci toracele se continuă fără o delimitare efectivă pe abdomen;
- Capul, toracele şi unele părţi ale abdomenului au culoarea neagră; antenele, picioarele şi celelalte părţi ale abdomenului sunt de culoare galbenă;
- La femele este inserat la capătul părţii posterioare a corpului un ac (nu este veninos), ce serveşte drept tub de depunere a ouălor.
Biologie:
- Femelele îşi depun ouăle din iunie până în septembrie, cu ajutorul acului lor lung, în scoarţa copacilor(aproximativ 250 -350 de ouă).
- Evoluţia larvară durează între 2 şi 4 ani, dar se poate întinde pe o perioadă mai lungă în condiţii nefavorabile de mediu.
Dăunător:
- Viespile de lemn provoacă pagube atât copacilor verzi, ce suferă de boli, cât şi lemnului tăiat, care încă nu s-a uscat.
- Dacă este folosit un lemn atacat pentru construcţii, materialul de construcţie este compromis şi pot rezulta daune majore, deşi un atac direct asupra lemnului uscat şi depozitat folosit în construcţii nu are loc în general, aşa că viespile joacă un rol minor ca dăunători în casele oamenilor.
Prevenire:
- Lemnul nou pentru construcţii să fie folosit numai după tratarea sa în prealabil cu insecticide corespunzătoare, cum este stabilit de normele legale naţionale.
Combatere:
- Lemnul trebuie încălzit pentru aproximativ jumătate de oră la 60° C; pentru a împiedica apariţia unei noi invazii, lemnul trebuie în continuare tratat cu insecticide de contact.
- O altă metodă eficientă este folosirea insecticidelor sub formă gazoasă, cum este acidul cianhidric sau bromura de metil.
- combaterea invaziei ar trebui întreprinsă de o firmă specializată de dezinsecţie.
...................................